Gofio to charakterystyczny produkt kanaryjski. Jest to mąka, która powstaje z prażonych ziaren zbóż (więcej na ten temat przeczytasz TUTAJ ).
Ale co wyczarować z gofio jeśli przywieziemy je do domu z kanaryjskich wakacji?
Mus z gofio! To jeden z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie prażonej mąki. Taką propozycję znajdziecie na liście deserów w większości restauracji z kuchnią kanaryjską. Odtworzenie przepisu w domowych warunkach nie powinno być większym problemem.
Składniki:
- 120 g gofio
- 600 ml śmietanki do ubijania
- 3 żółtka
- 150 g skondensowanego słodkiego mleka
- 30 ml mleka
- Do skondensowanego mleka dodać żółtka i wymieszać
- Dodać gofio i mleko, wymieszać
- Ubić śmietanę. Małymi partiami do śmietany dodawać masę z gofio i delikatnie połączyć całość.
- Po nałożeniu musu z gofio do pucharków deser można polać sosem czekoladowym/tofio albo udekorować czymś chrupiącym: doskonale sprawdzą się orzeszki, prażone płatki migdałowe itp.
Gofio na sklepowych półkach (znajdziecie każdym jednym sklepie spożywczym na Wyspach Kanaryjskich):