Jedno z najpopularniejszych dań w kuchni kanaryjskiej, którego nazwa znaczy dosłownie „stare ubrania”. Postawą jest gotowane mięso drobiowe i wołowe oraz ciecierzyca.
Potrzebne składniki:
- ugotowane mięso drobiowe i wołowe, oddzielone od kości (może być to mięso pozostałe po ugotowaniu rosołu)
- cebula pokrojona w piórka
- kilka ząbków czosnku
- papryka czerwona
- por
- ugotowana cieciorka (może być to gotowa cieciorka w słoiku w zalewie)
- kilka ziemniaków, pokrojonych w niedużą kostkę (tak jak do zupy)
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, kurkuma
- szklanka bulionu
- szklanka białego wina
- Ziemniaki smażymy w osobnym naczyniu na złoty kolor, tak jak frytki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę i czosnek.
- Dodajemy pokrojony drobno por i paprykę.
- Kiedy warzywa zmiękną, łączymy je z ugotowanym wcześniej mięsem i podlewamy bulionem oraz winem.
- Ostatni krok to dodanie cieciorki oraz ziemniaków i dokładne przemieszanie całości.
- Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Dosypujemy kurkumy na tyle, by całość nabrała ładnego, żółtego koloru.