Fuerteventura

Ropa vieja – przepis

Jedno z najpopularniejszych dań w kuchni kanaryjskiej, którego nazwa znaczy dosłownie „stare ubrania”. Postawą jest gotowane mięso drobiowe i wołowe oraz ciecierzyca.

 

Potrzebne składniki:

  • ugotowane mięso drobiowe i wołowe, oddzielone od kości (może być to mięso pozostałe po ugotowaniu rosołu)
  • cebula pokrojona w piórka
  • kilka ząbków czosnku
  • papryka czerwona
  • por
  • ugotowana cieciorka (może być to gotowa cieciorka w słoiku w zalewie)
  • kilka ziemniaków, pokrojonych w  niedużą kostkę (tak jak do zupy)
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, kurkuma
  • szklanka bulionu
  • szklanka białego wina

 

  1. Ziemniaki smażymy w osobnym naczyniu na złoty kolor, tak jak frytki.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę i czosnek.
  3. Dodajemy pokrojony drobno por i paprykę.
  4. Kiedy warzywa zmiękną, łączymy je z ugotowanym wcześniej mięsem i podlewamy bulionem oraz winem.
  5. Ostatni krok to dodanie cieciorki oraz ziemniaków i dokładne przemieszanie całości.
  6. Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Dosypujemy kurkumy na tyle, by całość nabrała ładnego, żółtego koloru.

 

Powiązane wpisy