Fuerteventura

Sery z Fuerteventury

Queso majorero czyli ser z Fuerteventury był pierwszym hiszpańskim kozim serem, który uzyskał unijne oznaczenie pochodzenia geograficznego. Jest to europejski system ochrony lokalnych produktów rolniczych, który ma zapewnić utrzymanie ich autentyczności i tradycyjnego sposobu produkcji.

Kozie sery z Fuerteventury oprócz tego, że świetnie smakują, są uważane za część kulturowego dziedzictwa Wysp Kanaryjskich. Wytwarzane są na wyspie ze świeżego mleka kozy z Fuerteventury (cabra majorera). W przypadku serów dojrzewających można dodać maksymalnie 15 procent mleka owczego.

Proces produkcji obejmuje podgrzanie mleka do temperatury około 30 stopni, następnie przełożenia do okrągłej formy, gdzie oddziela się serwatka. Serowe bloki mają 6-9 cm wysokości i 15-35 cm średnicy. Każdy z nich waży od 1 do 6 kg.

Tradycyjny queso majorero występuje w trzech wariantach:

  • fresco/tierno – świeży biały ser o miękkiej konsystencji. Podawany jest w okresie 4-20 dni od dnia produkcji
  • semicurado – ser, który dojrzewał 20-60 dni. Ma bardziej zwartą konsystencję i ciemniejszy kolor
  • curado – ser długodojrzewający, który leżakował minimum 2 miesiące

Sery dojrzewające można często spotkać w wariantach ze skórką pokrytą oliwą, gofio lub papryką.

Ponadto produceni z Fuerteventury wytwarzają też inne sery, których bazą może być mieszanka sera koziego, owczego oraz krowiego. Wśród nich znajdziecie również sery wędzone (ahumado).

Najbardziej popularne marki sera, dostępne w wielu sklepach spożywczych na wyspie to:

  • Maxorata
  • Tofio
  • La Pared
  • La Pastora
  • La Villa
  • Buenavista
  • Taro
  • Quesos de Tetir

 

 

Powiązane wpisy