Fuerteventura

Potaje canario – przepis

Jedna z najpopularniejszych zup przygotowywanych na Wyspach Kanaryjskich. Gęsta, z dużymi kawałkami warzyw.

 

Składniki:

  • żeberka wieprzowe lub/i kiełbasa chorizo
  • ziemniaki – 4 szt
  • 1 batat
  • 2 marchewki
  • 1-2 kolby kukurydzy – pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki
  • dwie garści fasolki szparagowej
  • kawałek dyni
  • 1 nieduża cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 mała, drobno pokrojona cebula
  • 3 ząbki czosnku – pokroić lub przecisnąć przez praskę
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz, słodka papryka w proszku

 

Przygotowanie:

  1. Mięso przysmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa i zalać wodą. Gotować wywar mięsny.
  2. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki.
  3. Podsmażyć na oliwie cebulę i czosnek, dodać pokrojone pomidory. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki słodkiej papryki i wymieszać.
  4. Wszystkie warzywa należy pokroić. Ziemniaki, batat, cukinia i marchew mogą mieć większe kawałki niż zazwyczaj przygotowywane do zupy.

5. Do gotującego się wywaru dodawać warzywa: najpierw te twardsze (ziemniaki, marchew), po kilku minutach wszystkie pozostałe.

6. Dodać pomidory przesmażone z cebulą i czosnkiem.

7. W trakcie gotowania doprawić solą, pieprzem, ewentualnie ostrą lub słodką papryką.

 

 

Zobacz ten przepis w formie filmu:

Powiązane wpisy