Ron miel

Październik 26, 2017
Fuerteventura

Kończymy jeść obiad w kanaryjskiej restauracji, kelner przynosi rachunek, a na osłodę kielonki złotobrązowego płynu. Pierwszy raz spotkałam się z takim zwyczajem na Fuerteventurze i pierwszy raz wtedy spróbowałam ron miel czyli lokalnego rumu z miodem.

Ron miel to trunek, który zawiera od 20 do 30 procent alkoholu i ma delikatny miodowo-karmelowy posmak. Jest to jeden z głównych kanaryjskich produktów lokalnych, jego skład i recepturę określają wytyczne odpowiednich organów w rządzie Wysp Kanaryjskich. Wszystko po to, by zagwarantować właściwy smak i jakość oraz zapewnić nadzór nad technika produkcji. Zaliczany jest do kategorii likierów, jako ze łączymy tu wysokoprocentowy trunek z innym produktem, w naszym przypadku z miodem, który stanowi około 2% zawartości.

Zanim ron miel stal się produktem wypełniającym sklepowe polki, wytwarzany był przede wszystkim w domach lub podawany w małych, rodzinnych knajpkach. Tradycja sięga ponoć jeszcze czasów Guanczow.

Dzisiaj produkują go duże gorzelnie na terenie Wysp Kanaryjskich, łącznie wytwarzanych jest ponad milion litrów rocznie. Najbardziej znana marka jest Arehucas z Gran Canarii, który od ponad 50 lat szczyci się mianem najlepszego producenta kanaryjskiego rumu z miodem.

Ron miel nalewany jest w male kieliszki. Można pic go solo, czasem podawany jest tez z bita śmietaną i cynamonem. Spróbujcie koniecznie!

One thought on “Ron miel

  1. J
    Maj 29, 2020
    Odpowiedz

    Najlepszy sposób podania, z jakim się spotkałem i jaki praktykuję, to ron miel z odrobiną lodu i wciśniętym sokiem z cytryny (tu polecam eksperymenty, każda proporcja ma coś ciekawego do zaoferowania). Do tego zestawu polecam także delikatne kanaryjskie cygaro.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook
Rico Canarias- wycieczki fakultatywne Fuerteventura