[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Jednym z najpopularniejszych tapas hiszpańskich są gambas al ajillo. Znajdziecie je w karcie dań we wszystkich knajpkach na Fuerteventurze. Przepis jest banalnie prosty, smak niezapomniany (zwłaszcza dla miłośników czosnku), więc z powodzeniem można pokusić się o to, żeby przygotować taka przekąskę w domu.
Potrzebujemy:
– małe, obrane krewetki. Jeśli były mrożone, trzeba je całkowicie rozmrozić i osuszyć
-oliwę z oliwek
– natkę pietruszki
-ostrą suszoną papryczkę pokrojoną w drobne kawałki, ewentualnie płatki chilli
-sól
W Hiszpanii do przygotowania gambas al ajillo używa się niewielkich ceramicznych miseczek. W nich również podaje się krewetki na skwierczącym jeszcze tłuszczu bezpośrednio po zdjęciu z ognia. W domu z powodzeniem można to zrobić też na patelni i podać w naczyniu głębokim na tyle, żeby przelać do niego również cała oliwę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy papryczkę i czosnek pokrojony na plasterki. Kiedy czosnek zaczyna się rumienić, dodajemy krewetki. Smażymy je chwilę, maksymalnie dwie minutki, pod koniec dodając posiekana natkę pietruszki i sól. I już! Pyszne i proste!
Do gambasków pasuje białe pieczywo, najlepiej bagietka, którą możemy maczać w oliwie z czosnkiem i lampka schłodzonego, białego wytrawnego wina.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]