Jedna z najpopularniejszych zup przygotowywanych na Wyspach Kanaryjskich. Gęsta, z dużymi kawałkami warzyw.
Składniki:
- żeberka wieprzowe lub/i kiełbasa chorizo
- ziemniaki – 4 szt
- 1 batat
- 2 marchewki
- 1-2 kolby kukurydzy – pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki
- dwie garści fasolki szparagowej
- kawałek dyni
- 1 nieduża cukinia
- 2 pomidory
- 1 mała, drobno pokrojona cebula
- 3 ząbki czosnku – pokroić lub przecisnąć przez praskę
- oliwa z oliwek, sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
- Mięso przysmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa i zalać wodą. Gotować wywar mięsny.
- Sparzyć pomidory, obrać ze skórki.
- Podsmażyć na oliwie cebulę i czosnek, dodać pokrojone pomidory. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki słodkiej papryki i wymieszać.
- Wszystkie warzywa należy pokroić. Ziemniaki, batat, cukinia i marchew mogą mieć większe kawałki niż zazwyczaj przygotowywane do zupy.
5. Do gotującego się wywaru dodawać warzywa: najpierw te twardsze (ziemniaki, marchew), po kilku minutach wszystkie pozostałe.
6. Dodać pomidory przesmażone z cebulą i czosnkiem.
7. W trakcie gotowania doprawić solą, pieprzem, ewentualnie ostrą lub słodką papryką.
Zobacz ten przepis w formie filmu: