Fuerteventura

Mus z gofio

Gofio to charakterystyczny produkt kanaryjski. Jest to mąka, która powstaje z prażonych ziaren zbóż (więcej na ten temat przeczytasz TUTAJ ).

Ale co wyczarować z gofio jeśli przywieziemy je do domu z kanaryjskich wakacji?

Mus z gofio! To jeden z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie prażonej mąki. Taką propozycję znajdziecie na liście deserów w większości restauracji z kuchnią kanaryjską. Odtworzenie przepisu w domowych warunkach nie powinno być większym problemem.

 

Składniki:

  • 120 g gofio
  • 600 ml śmietanki do ubijania
  • 3 żółtka
  • 150 g skondensowanego słodkiego mleka
  • 30 ml mleka
  1. Do skondensowanego mleka dodać żółtka i wymieszać
  2. Dodać gofio i mleko, wymieszać
  3. Ubić śmietanę. Małymi partiami do śmietany dodawać masę z gofio i delikatnie połączyć całość.
  4. Po nałożeniu musu z gofio do pucharków deser można polać sosem czekoladowym/tofio albo udekorować czymś chrupiącym: doskonale sprawdzą się orzeszki, prażone płatki migdałowe itp.

 

Gofio na sklepowych półkach (znajdziecie każdym jednym sklepie spożywczym na Wyspach Kanaryjskich):

Powiązane wpisy