Fuerteventura

Tapas

Na pewno podczas wakacji kusi, żeby zjeść czegoś lokalnego poza hotelem, nawet jeśli hotelowa kuchnia jest godna pochwały. Dobrym pomysłem jest wyjście na tapas, bo to daje możliwość spróbowania różnych smaków podczas jednego posiłku.

Tapas to lista hiszpańskich przystawek podawanych przed daniem głównym. Można wziąć jedną lub dwie do podziału na kilka osób jeśli każdy będzie zamawiać pełen zestaw obiadowy. Można też poprosić o wiele różnych tapas (optymalnie 1,5 lub 2 razy więcej niż osób przy stole) do podziału, pomijając zamawianie dania głównego.

Przeglądając kartę menu, a nie znając tych dań, możecie mieć problem z wybraniem czegoś dla siebie, dlatego poniżej zamieszczamy listę tych najpopularniejszych:

GAMBAS AL AJILLO

Krewetki smażone na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, ostrej papryczki i natki pietruszki. Podawane z jasnym pieczywem, którego kawałki można zamaczać w czosnkowej oliwie. Zazwyczaj całość podawana jest w ceramicznym albo metalowym naczyniu, tym samym, w którym gambas al alijjo były przygotowywane.

Gambas al ajillo – restauracja La Baraca w Tarajalejo

PIMIENTOS DE PADRON

Zielone papryczki z miasta Padron w Hiszpanii kontynentalnej mają generalnie łagodny, lekko orzechowy smak. Mówi się jednak, że jedna na dziesięć może się trafić wyjątkowo ostra, co powoduje, że ich jedzenie przypomina trochę rosyjską ruletkę. Papryczki smaży się na oliwie z oliwek, posypuje solidną ilością morskiej soli.

Pimientos de Padron – restauracja Tierra Dorada (Esquinzo – Mal Nombre)

QUESO FRITO

Kozi ser z Fuerteventury jest pyszny w każdej postaci. Warto go też spróbować w wersji na ciepło czyli jako panierowane smażone kawałki. Podawany jest ze słodkimi dodatkami: z dżemem z opuncji (lub dzemem figowym) albo z dodatkiem pikantnych sosów mojo.

Queso frito – Tapas Oscar w Corralejo

PUNTILLAS DE CALAMARES

Malutkie, kilkucentymetrowe kalmarki w panierce z mąki smażone na głębokim tłuszczu. Takie „coś na ząb”, ale spodziewajcie się, że jeśli kalmary będą wyjątkowo małe, jedną porcją może być  nawet kilkadziesiąt sztuk.

PAPAS ARRUGADAS

Pomarszczone ziemniaki czyli małe ziemniaczki w mundurkach. Gotowanie ich w dużej ilości soli morskiej i niewielkiej ilości wody powoduje, że na łupinkach pojawia się biały nalot. Przez Kanaryjczyków zalewane najczęściej paprykowym sosem mojo rojo.

SOSY MOJO ROJO I MOJO VERDE ORAZ ALLIOLI

Sosy, które pojawiają się na kanaryjskich stołach w towarzystwie pieczywa jako dodatek do niemalże każdej potrawy. Dwa pierwsze to dipy na bazie oliwy z oliwek oraz octu winnego. Do zrobienia sosu zielonego używa się kolendry, czerwonego – papryki.

Allioli jest sosem czosnkowym na bazie oliwy, soku z cytryny i żółtka.

CHURROS DE PESCADO

Kawałki filetowanej ryby panierowane ciastem naleśnikowym i smażone na oliwie. Churros zwykle doprawia się natką pietruszki oraz czosnkiem.

CROQUETTES

Myśląc o krokietach mamy chyba raczej wyobrażenie naszych panierowanych naleśników. W wersji hiszpańskiej są to panierowane, smażone paszteciki zrobione z puree ziemniaczanego. Najbardziej popularna ich wersja to „croquetes de bacalao” (krokieciki z dorsza) lub „croquetes de jamon” (z szynką).

Krokieciki z dorsza (po prawej) – bufet podczas wycieczki na Lanzarote.

PULPO A LA GALLEGA
Ośmiornica po galicyjsku. Jej niewielkie gotowane kawałki podawane są zwykle na plastrach gotowanych ziemniaków i doprawiane papryką w proszku.

Pulpo a la gallega – restauracja „Adeyu” w Tarajalejo

PULPO AL AJILLO

Podobnie jak w przypadku gambas al ajillo, jest to ugotowana wcześniej, następnie smażona na oliwie z dodatkiem czosnku ośmiornica. Podawana z ziemniakami.

Pulpo al ajillo – „Tapas Oscar”, Corralejo

ALBONDIGAS

Pulpety mięsne doprawiane m.in. cynamonem i podawane z gęstym warzywnym sosem z marchewką, papryką i groszkiem. Albondigas oprócz tego, że pojawiają się na liście tapas, występują także w większej porcji jako danie główne, często z frytkami.

PINCHOS

Niewielkie kanapki przygotowane na kawałku bagietki, sprzedawane na sztuki.  Bywają w ofercie kawiarni, które nie mają zbyt dużej oferty dań, ale za to przy barze eksponują za witrynką przeróżne, kolorowe i apetyczne  pinchos: z krewetką, grillowanym serem, z szynką i warzywami, z jajkiem. Trzeba przyznać, że te kanapeczki zwykle są bardzo estetyczne i kuszą ciekawymi dodatkami. Nie szukajcie ich na liście menu, a raczej przy barze na ladzie.

Wśród najpopularniejszych zimnych przystawek znajdziecie:

  • tabla de queso  – deska serów. Wśród nich na pewno będą kozie sery z Fuerteventury, sery z mieszanki mleka koziego i owczego, ser podwędzany i dość popularny – obsypany papryką.
  • tabla de jamon serrano – deska z plastrami dojrzewającej szynki serrano
  • ensalada mixta – sałatka z sałaty lodowej, pomidora, ogórka, cebuli, oliwek. Czasem także z dodatkiem tuńczyka lub jajka na twardo.
  • ensaladilla rusa- czyli „rosyjska sałatka”. Bardzo podobna do naszej polskiej warzywnej sałatki z majonezem. W restauracjach kanaryjskich w składzie występuje tuńczyk i oliwki, a warzywa są nieco bardziej rozgotowane.
  • ensalada de tomate – bardzo prosta sałatka, składająca się w zasadzie wyłącznie z pomidorów i cebuli (lub czosnku). Na talerzu doprawić ją można oliwą z oliwek i octem winnym.

Powiązane wpisy